SMA’da Aşılama | Güç Geninde

Blog

SMA’da Aşılama

SMA’da Aşılama

SMA hastalığı, solunum kaslarında yarattığı zayıflık nedeniyle hastaların solunum pratiklerini olumsuz etkileyebilir.[1] Nitekim solunum güçlüğü SMA hastalarında en yaygın olarak rastlanan belirtilerden biridir. Solunum kaslarında ortaya çıkan zayıflık ve bu durumun doğurduğu solunum güçlüğü hastaların gündelik yaşamlarında nefes almada ve akciğerlerini temizlemekte zorluk yaşamalarına neden olabilir. [2]

Bu sebeple SMA hastalarının herhangi bir solunum yolu enfeksiyonuna maruz kalmasalar bile solunum süreçlerinin düzenli olarak takip edilmelidir. Nitekim hastalar solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmaları durumunda ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirler. Öyle ki daha hafif görünen virüsler, örneğin; Influenza dahi SMA hastalarında önemli sağlık sorunlarına ve hayati tehlikelere yol açabilir. Bu nedenle, SMA hastalarının Influenza vb. gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüslerden/bakterilerden korunabilmeleri için aşılanmaları ihmal edilmemelidir. Influenza başta olmak üzere SMA hastalarının olmalarının elzem göründüğü kimi başka aşılardan da bahsetmek mümkündür,

Bunların en başında PCV 13 VE PPSV23 olmak üzere pnömokok aşılar gelir[3]. Pnömoni (zatürre) ve diğer çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilen pnömokok bakterisinin ortaya çıkardığı hastalıklardan korunmak için son derece önemli olan bu aşıların, SMA hastalarının yaşam standartlarının olumsuz etkilenmemesi adına uygulanması tavsiye edilir. 

Bunun yanı sıra SMA hastaları açısından tetanoz, boğmaca ve difteri gibi aşıları olmaları da ve gerektiğinde hatırlatıcı dozlar almaları da benzer şekilde önemlidir. 

SMA hastalığında aşılamayla ilgili önemli bir nokta hastaların bağışıklık sisteminin zayıflığından ötürü canlı virüs içeren aşılar yerine inaktif aşılar tercih edilmelidir. Nitekim, inakvite edilmiş virüs içeren aşılar SMA hastaları için yan etkileri yönetmek açısından daha sağlıklı olacaktır. 

Bir diğer önemli nokta ise SMA hastalarının yakınlarının ya da bakıcılarının da aşılanma konusunu ihmal etmemelerinde yatar. Böylelikle hastaların enfekte olma riski minimize edilmiş olur. Neticesinde SMA hastalarının aşılarının düzenli olarak takip edilmesi ve uygulanması hastaların yaşam kaitesini arttırarak hastalığın ortaya çıkardığı etkilerin azaltılması açısından faydalı olacaktır.

Unutulmaması gereken önemli bir nokta ise tüm bu süreçlerin uzman bir hekim kontrolü çerçevesinde ilerlemesi gerektiğidir. Çünkü SMA hastaları için aşılama takvimi akranlarına göre değişebilir. Hastalığın şiddeti, belirlenen tedavi takvimi gibi farklı unsurlara göre farklı bir aşılama takvimi uygulanabilir. Bu nedenle tüm bu süreçlerin uzman hekimler gözetiminde ilerlemesi mutlak önem taşır. 

 

[1]     https://www.curesma.org/flu-immunization-recommendations/

[2]     https://www.mysmateam.com/treatments/immunizations

[3]     https://www.curesma.org/flu-immunization-recommendations/

Diğer Blog Yazıları

Ruhsal Sağlık ve Destek

SMA hastaları ve hastanın çevresi için psikolojik iyilik hali ve bunu optimal düzeyde tutmak çok önemlidir.

SMA Hastalığında Eğitim ve Bilinçlendirme

Otozomal kalıtımla ortaya çıkan spinal musküler atrofi hastalığı bir çeşit kas distrofisidir.