SMA Hastaları için Seyahat Rehberi | Güç Geninde

Blog

SMA Hastaları için Seyahat Rehberi

SMA Hastaları için Seyahat Rehberi

Herkes için olduğu gibi SMA hastaları için de seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek ve yakınlarıyla vakit geçirmek son derece temel bir ihtiyaçtır. Her ne kadar çeşitli zorluklar içerse de SMA hastalarının seyahat etmelerinin önünde bir engel yoktur. Fakat elbette SMA hastalarının seyahat sürecini sorunsuz bir hale getirmek için seyahat öncesinde iyi bir planlama yapılmalı ve gereken önlemler alınmalıdır. 

Öncelikli olarak unutulmaması gereken, bu konuda uzman hekimlerin görüşünü almaktır. SMA hastalığı açısından genel olarak seyahat konusunda bir engel olmasa da hastanın kendine özgü deneyimi içerisinde hekimler seyahat açısında bir sakınca olup olmadığını değerlendirmelidir. Bu nedenle ilk olarak yapılması gereken, bir seyahat planlaması yapmaya başlamadan önce uzman görüşü almak olacaktır. Ardından seyahat planlaması yapılmaya geçilebilir. 

Bu rehberde seyahat planlaması yaparken SMA hastalarının seyahat deneyimini sorunsuz hale getirmek için dikkat edilmesi gereken unsurları ve alınması gereken önlemlere ulaşabilirsiniz. 

Araba Seyahati

SMA hastalarının bir araba seyahati yapmasının önünde herhangi bir engel yoktur. Fakat özellikle bebek ve çocuk SMA hastaları için dikkat edilmesi gereken birkaç noktadan bahsedilebilir. İlk olarak yolculuk esnasında klasik bebek araba koltuklarının kullanımından kaçınılması gerekir. Bu koltuklar hem hastaların solunumları açısından risk yaratabildiği hem de konfor açısından sorunlar yaratabildiği için onları kullanmak yerine alternatif seçeneklere yönelmek mantıklı olacaktır.[1] Bu anlamda en iyi alternatiflerden birisi ise araba yataklarıdır.[2] Araba yatakları hem solunum açısından yaşanabilecek sorunların önüne geçmek hem de hastanın konforlu bir şekilde yolculuk edebilmesi için idealdir. 

Bunun haricinde SMA hastaları için araba seyahatinde önemli bir diğer nokta yolculuk boyunca sık sık mola vermektir.[3] Bu hem hastaların fiziksel olarak rahatlamasına olanak tanır hem uzun yol söz konusu olduğunda ortaya çıkabilecek olan stres gibi durumların önüne geçmek açısından faydalıdır. 

SMA hastaları için araba seyahati ve esasında diğer tüm seyahat türlerinde geçerli olacak bir diğer öneri ise, bir acil durum kitinin yanınızda bulunmasıdır.[4] Hastanın ihtiyaç duyabileceği ilaçlar, ekipmanlar ve bu ekipmanlara enerji sağlayacak materyallerin yanınızda bulunması önemlidir. Bunun yanı sıra acil durumlarda iletişime geçilmesi gerekebilecek uzmanların iletişim bilgilerinin de yakınınızda tutulması faydalı olacaktır. 

Ve elbette güvenli sürüş. Güvenli sürüş pratiği her zaman geçerli olmakla birlikte araçta bir SMA hastasının bulunduğunun bilincinde olarak hız kontrolünün yapılması, ani manevralardan ve hastanın fiziksel konforunu bozabilecek bozuk yol seçimlerinden kaçınılmasına da seyahatin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için dikkat edilmelidir. 

Uçak Seyahati

SMA hastaları benzer bir şekilde uçak yolculuğu da yapabilir. Fakat söz konusu uçak seyahati olduğunda pek çok farklı prosedür devreye girer. Bu yüzden uçak seyahati öncesinde bu prosedürlere hakimiyet kazanmak ve yolculuktan bir hafta öncesine kadar bu prosedürlere dair gereklilikleri yerine getirmek daha stressiz bir yolculuk deneyimi için elzemdir. Bunun için seyahat edeceğiniz firma ile önceden iletişime geçmek faydalı olacaktır. Böylelikle yerine getirmeniz gereken gereklilikleri öğrenebilir ve gerekli görülen belgeleri hazırlayabilirsiniz. 

Uçak yolculuğu ile bilinmesi gereken önemli detaylardan birisi tekerlekli sandalye ile seyahat etmenin mümkün olmadığıdır. SMA hastalarının ekseriyetinin işlevsel tekerlekli sandalyelerden faydalandığı düşünüldüğünde bu detayı göz önüne alarak bir planlama yapmak son derece önemlidir. Genellikle uçuş öncesinde tekerlekli sandalyenin uçuş öncesi sökülerek tıpkı bagajlar gibi havayolu şirketine teslim edilmesi gerekir. Bu nedenle havalimanına erkenden gitmek bu işlemlerden doğabilecek gecikmelerin önüne geçmenizi sağlar. Aynı zamanda uçuş prosedürleri gereği SMA hastalarının ihtiyaç duyduğu diğer cihazların kontrol edilmesi gerekebilir. Havalimanına erken gitmek bu tarz işlemler açısından vakit kazanmanıza da yardımcı olacaktır.

 

[1]     https://spinalmuscularatrophy.net/living/travel-considerations

[2]     https://www.curesma.org/traveling-with-sma/

[3]     https://www.curesma.org/traveling-with-sma/

[4]     https://spinalmuscularatrophy.net/living/travel-considerations

Diğer Blog Yazıları

Ruhsal Sağlık ve Destek

SMA hastaları ve hastanın çevresi için psikolojik iyilik hali ve bunu optimal düzeyde tutmak çok önemlidir.

SMA Hastalığında Eğitim ve Bilinçlendirme

Otozomal kalıtımla ortaya çıkan spinal musküler atrofi hastalığı bir çeşit kas distrofisidir.