SMA Tedavisi: Umut Veren Gelişmeler ve Tedavi Seçenekleri | Güç Geninde

Blog

SMA Tedavisi: Umut Veren Gelişmeler ve Tedavi Seçenekleri

SMA Tedavisi: Umut Veren Gelişmeler ve Tedavi Seçenekleri

Spinal musküler atrofi yani SMA, kas zayıflığı ve hareket kısıtlığına neden olan genetik bir hastalık olarak ifade edilmektedir. Geçmişten bugüne SMA’lı hastalar için çeşitli tedavi yöntemleri araştırılmıştır. Ancak uzun yıllar boyunca bu hastalar için bir tedavi seçeneği ne yazık ki bulunamamıştır. Son yıllarda teknolojinin de gelişmesi ile birlikte SMA tedavisi ile ilgili çok büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu da SMA’lı hastaların ve ailelerin umut dolu bir yaşam sürdürmesini sağlamıştır. Şimdi gelin SMA tedavisi ile ilgili detayları hep birlikte inceleyelim.

İlaç Tedavileri

İlaçlar SMA tedavisinde önemli bir dönüm noktası olarak bilinmektedir. Bu noktada SMN1 ve SMN2 genini aktifleştirerek daha işlevsel olmasını sağlayacak çeşitli ilaç türleri kullanılabilmektedir.

İlaç tedavisi SMA semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca hastaların yaşam kalitesinin arttırılmasına da destek olmaktadır. SMA tedavisi, birçok farklı faktöre bağlı olarak kişiye özgü olarak belirlenir ve uzman sağlık profesyonelleri tarafından yönlendirilir. Bu tedavi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve tedaviye uygunluğunuzu değerlendirmek için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

Fiziksel ve Rehabilitasyon Terapileri

SMA hastaları için bu terapiler yaşam kalitesini arttırmak için son derece önemlidir. Bu terapiler ile hastaların güçlerini arttırmak, hareket yeteneklerini iyileştirmek, kas fonksiyonlarını desteklemek, günlük yaşamlarını çok daha bağımsız hale dönüştürmek mümkündür. SMA tedavisinde kullanılan terapiler şu şekildedir:

Fizyoterapi: Kas gücünü arttırmak, hareket kabiliyetini geliştirmek için kullanılmaktadır.

Ergoterapi: Ergoterapi ile hastaların yemek yeme, giyinme, duş alma gibi öz bakım becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Nefes Terapileri: SMA hastalarının solunum güçlükleri yaşama riski vardır. Nefes terapisi, hastaların solunum kaslarını güçlendirmeye ve solunum sorunlarını yönetmeye yardımcı olur.

Yürüme Eğitimi ve Mobilite: SMA hastalarının yürüme yetenekleri sınırlı olabilir. Bu nedenle yürüme eğitimi ve mobilite terapileri, hastaların tekerlekli sandalye kullanımı, yürüme cihazları veya diğer yardımcı araçları kullanarak bağımsız bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olur.

Su Terapisi: Suyun kaldırma kuvvetinin kullanımı ile kasların daha kolay çalışması sağlanır.

 

Diyet ve Beslenme

SMA hastalarının en önemli sorunları yutma güçlüğüdür. Bu doğrultuda doğru beslenme ve diyet uygulanması son derece önemlidir. Beslenme uzmanlarının oluşturduğu SMA’lı hastalar için özel diyet planları ile hastaların daha rahat bir şekilde beslenmesi sağlanabilmektedir.

SMA tedavisinde diyet ve beslenme ilgili dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

Beslenme Değerleri: SMA hastaları, yeterli kalori ve besin alımını sürdürebilmek için yüksek enerji ve protein içeren bir diyeti benimsemelidir. Bu, enerji seviyelerini korumalarına yardımcı olabilir.

Yutma ve Beslenme Güçlükleri: Bazı SMA hastaları, yutma güçlükleri yaşayabilir. Yutma güçlükleri olanlar, yiyeceklerin ve içeceklerin püre veya sıvı formunda sunulmasını gerektirebilir.

Nutrisyonel Takviyeler: SMA hastaları, doktorları tarafından önerilen nutrisyonel takviyeleri alabilirler. Bu takviyeler, yetersiz beslenmeyi önlemeye yardımcı olabilir.

Dehidratasyon Önleme: Susuzluğu ve dehidratasyonu önlemek için yeterli miktarda su içmeye özen gösterilmelidir.

Reflü Yönetimi: Reflü (mide asidinin yemek borusuna geri kaçması) gibi gastrointestinal problemler SMA hastalarında yaygın olabilir. Reflüyü yönetmek için yatarken yüksek bir baş yastığı kullanmak veya daha sık ve küçük öğünler yemek gibi önlemler alınabilir.

Kemik Sağlığı: SMA hastaları, kemik sağlığını korumak için kalsiyum ve D vitamini alımına dikkat etmelidirler.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon: Fizik tedavi, beslenme ile birlikte SMA'nın semptomlarını yönetmek ve kas fonksiyonunu artırmak için önemlidir.

Psikolojik Destek: SMA hastaları ve aileleri için psikolojik destek önemlidir. Diyet ve beslenme konularıyla başa çıkmak, duygusal ve psikolojik destek gerektirebilir.

Kaynaklar: https://www.medicalpark.com.tr/sma-hastaligi-nedir-sma-hastaligi-belirti-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir/hg-1954#:~:text=son%20derece%20önemlidir.-,SMA%20hastalığı%20ilacı,geciktirilmesini%2C%20böylelikle%20semptomların%20azaltılmasını%20amaçlamaktadır.

https://cdn.istanbul.edu.tr/file/JTA6CLJ8T5/8B65BDD68C0F44489A8D504B5C7BE3F1

 https://www.rommer.com.tr/spinal-muskuler-atrofi-sma/
https://basarihastanesi.com/makale/sma-hastaliginda-fizik-tedavi/

Diğer Blog Yazıları

Ruhsal Sağlık ve Destek

SMA hastaları ve hastanın çevresi için psikolojik iyilik hali ve bunu optimal düzeyde tutmak çok önemlidir.

SMA Hastalığında Eğitim ve Bilinçlendirme

Otozomal kalıtımla ortaya çıkan spinal musküler atrofi hastalığı bir çeşit kas distrofisidir.